In juli 2021 werd Wortel-Kolonie toegevoegd aan de lijst van Unesco-Werelderfgoed. In 1822 werd de landloperskolonie van Wortel-Kolonie gesticht, 200 jaar geleden dus. Reden voor een feestje! Daarom zet Wortel-Kolonie op 8 mei de deuren open voor een heuse koloniehappening. Wortel-Kolonie viert feest! Feest je mee?

Het programma zal de hele dag goed gevuld zijn. 's Morgens trek je de loopschoenen aan voor een tocht door het kolonielandschap en zelfs door enkele gebouwen op de site.

Om 13u00 trappen we officieel het namiddagprogramma af. We nodigen je graag uit aan KNP 1 (aan Den Bayerd) voor de feestelijke kick-off van de namiddag. Je maakt onmiddellijk kennis met de vernieuwde wandelknooppunten en krijgt er een gratis nieuwe wandellus bovenop. De Hoogstraatse stadsdichter Monique Bol sluit het 'officiële moment' vrolijk af en de aardbeimannen zorgen voor het wereldberoemde 'rode goud' uit Hoogstraatse grond. Daarna kan je je onderdompelen in de magie, de bedrijvigheid en de pracht van Wortel-Kolonie. Kom ontdekken!

PROGRAMMA 8 MEI 2022

Loopparcours

Loop langs unieke locaties met de Vagebondloop

AVN (Atletiek vereniging Noorderkempen) zorgt er op zondagmorgen voor dat je fit en monter aan je zondag kan beginnen. Ze organiseren hun jaarlijkse ochtendloop in de unieke setting van Wortel-Kolonie en zelfs door enkele van de gebouwen op de site. Je kan kiezen uit verschillende afstanden: 5, 10, 15 of 25 km. Dit alles over 95% onverhard parcours. Inschrijven kan vanaf 8.30 tot 10.30 uur en omkleed- en douchemogelijkheden zijn voorzien. Finishen kan tot 12.30 uur.

Ontdek het vernieuwd wandelnetwerk Kempense Kolonies en de hernieuwde fietsroute Landlopersroute

Kilometers wandelpret gegarandeerd in Wortel-Kolonie! Op 8 mei lanceert Toerisme Provincie Antwerpen de vernieuwde wandelknooppuntenkaart Kempense Kolonies. Ze werd uitgebreid met maar liefst 14 km wandelplezier, in o.a. Wortel-Kolonie en Den Rooy. Vanaf 8 mei is ze ook verkrijgbaar via de webshop van VisitHoogstraten.

Ook fietsers komen aan hun trekken die dag. De Landlopersroute werd in een gloednieuw jasje gestoken en is vanaf 8 mei te verkrijgen. Deze route verbindt de vier penitentiaire instellingen in de regio Hoogstraten, Merksplas en Turnhout en doorkruist de landloperskoloniën van Wortel en Merksplas. Geniet van deze nieuwe route in een weelderig groen decor! 

Op stap met Zjefke De Zwerver aan de Klapekster

Samen met Zjefke de landloper beleef je te gekke wilde belevenissen. Vooral kinderen jonger dan tien jaar zullen hun hartje kunnen ophalen in de natuur. In een boom klauteren, met je blote voeten door de modder, over een gracht springen, zaadbommen maken, echte salamanders zoeken met boswachter Bart … je kan het niet gekker bedenken. Langsheen een parcours word je door Zjefke uitgedaagd om oerwilde dingen uit te proberen. De papa’s en de mama’s mogen ook meedoen, maar alleen als ze braaf zijn!

Zjefke De Zwerver

Wandel de vernieuwde erfgoedwandeling

Hoe ontdek je beter de statische groene dreven, het uitgestrekte landschap en de invloed van de geschiedenis hierop voor Wortel-Kolonie, dan te voet? In een herwerkte erfgoedwandeling, ontdek je waarom Wortel-Kolonie thuis hoort op de UNESCO-Werelderfgoedlijst naast de Taj Mahal en de Chinese Muur. 

Luister naar de nieuwe podcast

Wortel-Kolonie kan dan 200 jaar oud zijn, het staat meer dan zijn mannetje in het heden. Via een eigentijdse en hyper trendy podcast wordt de geschiedenis van Wortel-Kolonie ontrafeld en tot leven gebracht. Drie grote kleppers, en kolonieliefhebbers van het eerste uur, verleenden hun medewerking aan dit uniek verhaal. Lieven Van Gils, Bruno Vanden Broecke en Jonas Vermeulen vertellen een meeslepend verhaal, mét respect voor de historische context. Layla El-Dekmak - voormalig Radio 1-stem en bekend van de vaak bejubelde podcast 'Lijf' - is creative producer. Het belooft dus echt wel een topper te worden.
Dompel je onder in Wortel-Kolonie vanuit je luie zetel, wandelend door de prachtige natuur of op weg naar Wortel.

Beleef de kinderboerderij & ‘de tijd van toen’ in de Bonte Beestenboel

Wortel-Kolonie is niet enkel het wandelparadijs bij uitstek, sinds kort heeft ze er ook een nieuwe attractie voor dierenvrienden bij: de kinderboerderij. Schattige geitjes, dikke hangbuikvarkens en kakelende kippen heten je welkom.

Binnen in De Bonte Beestenboel krijg je een unieke kijk op ‘de tijd van toen’. Speciaal voor de gelegenheid lieten ze oude postkaarten vergroten en stellen ze deze tentoon op 8 mei. Ga dus zeker een kijkje nemen!

Ook de Rode Antraciet zal die dag tentoonstellen in De Bonte Beestenboel. Zij zorgen dagelijks voor een gevarieerd aanbod sport & cultuur voor de gevangen in Wortel-Kolonie. Hun mooiste werken worden op 8 mei ook hier getoond.

Zouterover

Proef van open vuur bij Zouterover

In de noordvleugel van de oude landlopersboerderij, huizen vuurchefs Kevin Kegeleers en Nick Van Hoof. Hun project ‘Zouterover’ is letterlijk en figuurlijk een ‘hotspot’ waar het vuur hoog oplaait en de kolen àltijd gloeien. Je proeft er de eerlijke en pure smaken van verse producten bereid op open vuur. Met hun nieuwe project 'Zanderover', onderhouden ze samen met jongeren die het wat moeilijker hebben en hierin begeleid worden, hun eigen pluktuin. Ze leggen het je met plezier uit en laten je proeven van hun passie!   

Ontmoet dorpsgemeenschap Widar

Zorggemeenschap Widar zet zijn deuren open. Je leert er hoe mensen met én zonder beperking samen werken en wonen. Ontdek hoe dit project is ontstaan, waar het naartoe groeit en proef er van hun eigen lekkernijen. De jongsten kunnen er zich muzikaal volledig uitleven in feestelijke muziekworkshops en ook voor de ouderen is er een streepje muziek voorzien!

Maak kennis met bijzondere jeugdbeweging De Slinger

De Slinger is een gezellige groep kinderen met en zonder beperking. Achter hen staat een team van gemotiveerde leidsters die tal van leuke activiteiten. Kom langs en maak kennis met hun werking! Onder het motto: 'niet perfect is ook goed'.

Flaneren tussen de schapen

De schaapskudde is een vaste waarde in het decor van Wortel- en Merksplas-Kolonie. Ze zijn populair omdat ze voor de natuurlijke begrazing zorgen, maar eigenlijk is het toch vooral om hun uitzonderlijke hoge aaibaarheidsfactor te doen. Wat zeg nu zelf: schattiger wordt zo’n blatende bende toch niet? Ook op 8 mei kan je mee onderduiken in de kudde om deze 'wolligaards' van dichtbij te zien, te voelen en te ruiken.

Koop de nieuwe postzegelreeks Wortel-Kolonie

In samenwerking met VVV Hoogstraten werd vanuit een selectie oude afbeeldingen, een nieuwe postzegelreeks uitgegeven over Wortel-Kolonie. Deze wordt uitgebracht in beperkte oplage en is een must voor de verzamelaar. Je kan ze verkrijgen vanaf 8 mei bij VisitHoogstraten of bestellen via de webshop.

PRAKTISCH

Wortel-Kolonie is stiltegebied en een paradijs voor wandelaars en fietsers. Dat zal ook 8 mei zo zijn. Van 8.00 uur 's morgens tot 17.00 uur zal de volledige site volledig autovrij zijn. We voorzien echter voldoende parking aan de rand van waaruit je met de fiets, te voet, met de huifkar of zelfs met de elektrische step tot op je bestemming geraakt.

De vaste kolonieparking zal volledig worden ingericht als fietsparking, dus je kan je stalen ros veilig kwijt op de site zelf.

Vanuit Hoogstraten

De Ster (Gelmelstraat 96, Hoogstraten) stelt zijn parking ter beschikking zodat je van daaruit richting Wortel kan.

  • Met de elektrische step: Steps Tours Hoogstraten heeft speciaal voor deze dag al haar steps gereserveerd zodat je met het hele gezin onbezorgd naar Wortel-Kolonie kan afzakken. Je dient wel op voorhand een step te reserveren. Een route wordt gratis bijgeleverd. Je step reserveren kan via onderstaande link.

  • Met de fiets: op 8 mei lanceren we de hernieuwde Landlopersroute. Deze kan je starten vanuit het centrum van Hoogstraten of vanaf parking De Ster. Ze brengt je naadloos tot in Wortel-Kolonie. Het kortste traject is 4,5 km. Aan de parking De Ster ga je rechtsaf, richting Wortel. In Worteldorp volg je de bewegwijzering Landlopersroute.

  • Te voet: via het vernieuwde wandelknooppuntennetwerk wandel je zonder problemen vanaf parking De Ster of Hoogstraten centrum naar Wortel-Kolonie. Na amper 4,5 km sta je in het prachtige groen van Wortel-Kolonie. Vanop de parking De Ster, ga je even terug richting Hoogstraten tot aan het Gelmelslot. Je start daar aan KNP 83, vervolgens wandel je via KNP 52, 53, 55, 28, 29, 9, 8, 10, 88, 2 en 1. (opgelet: nieuwe KNP sinds 8 mei)

Vanuit Wortel

Parking Worteldorp (t.o.v. JH 't Slot) of Parking Vagebondplein (vanaf 13u00)

  • Te voet: vanuit Worteldorp ben je op amper 3 km verwijderd van Wortel-Kolonie. Je start aan KNP 93 en vervolgt via KNP 26 - 95 - 11 - 12 -13 - 14 en 1. Vanaf het Vagebondplein volg je dezelfde route, vanaf KNP 26.
  • Met de fiets: via het fietsknooppuntennetwerk geraak je zo in Wortel-Kolonie. In Worteldorp neem je even de wandelknooppunten 93 en 26 (rood en wit). Daar vervolg je naar fietsknooppunt 11 (groen met wit), 12 en 99. Deze route is net geen 4 km.
  • Met de huifkar: heel de middag zullen 2 huifkarren pendelen tussen Worteldorp en Wortel-Kolonie. Ideale manier om met het hele gezin de korte verplaatsing te maken.

Parking Beukendreef 2F, Loonwerken Braspenning

  • Te voet of met de fiets: Wandel of fiets de parking af naar rechts. Na 250 m neem je de eerste straat rechts, de Beukendreef. Daar wandel je recht Wortel-Kolonie in. Houd links aan voor de Torendreef. Vanaf KNP 9 volg je 8 - 10 - 88 - 2 naar 1. (2,4 km)
  • Met de huifkar: wandel even naar rechts, tot aan het kruispunt Beukendreef - Poeleinde. Sla rechtsaf de Beukendreef in. Daar kan je wachten op de huifkarpendel.