Het weekend van 21, 22 en 23 april is het feest in Hoogstraten. Traditioneel opent het nieuwe toeristische seizoen op de vierde zondag van april, maar dit jaar staan er het hele weekend lang verschillende activiteiten op het programma. Beleef Hoogstraten en VisitHoogstraten slaan de handen in elkaar om er een spetterend feestweekend van te maken.

Avondmarkt Philippe Wuyts

Vrijdag 21 april

Verlichte avondmarkt

Vanaf 17 uur keert de Verlichte Avondmarkt terug naar de Vrijheid. Het stuk tussen de Gelmelstraat en de Gustaaf Segersstraat wordt afgesloten en we gaan er van uit dat het weer meezit. Dus, zalig om de koude winter achter je te laten en opnieuw buiten te komen en langs de verschillende marktkramers te kuieren. Misschien zit dat eerste terras er al wel in? 

Zaterdag 22 april

Beiaardcantus

De Sint-Katharinatoren schittert na haar restauratie als nooit tevoren. Hoog tijd om eens iets speciaals te doen, dacht Beleef Hoogstraten. En speciaal wordt het zeker: op zaterdagavond kan je deelnemen aan de eerste Hoogstraatse beiaardcantus. Stadsbeiaardier Luc Dockx brengt een uitgebreid repertoire van volkse en studentikoze meezingers. Jouw stembanden worden gesmeerd met een smakelijk pintje of frisdrank en de ‘bronzen stembanden’ van Ons Katrien doen de rest.

De beiaardcantus is geschikt voor jong en oud. Inschrijven is wel noodzakelijk. Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt.

Zondag 23 april

Braderij 'Hoogstraten Feest!'

Op zondag wordt de Vrijheid afgesloten om plaats te maken voor de jaarlijkse braderij. De volledige Vrijheid wordt het decor voor de eerste openluchthappening van het jaar.  De Hoogstraatse winkeliers komen – letterlijk – naar buiten, net zoals de boerenbelevingsmarkt, verschillende Hoogstraatse ondernemers en bedrijven en de Hoogstraatse verenigingen. Slenter van kraampje naar stand, van demonstratie naar terras en van voorstelling naar proeverij. En als klap op de vuurpijl vindt opnieuw een ballenregen plaats. Het belooft dus een zalige zondag te worden: alles en iedereen komt naar buiten. Jij toch ook?

Proeven van Hoogstraatse Troeven

Hoogstraten zet haar troeven in de kijker! De gelegenheidswandeling ‘Proeven van Hoogstraatse Troeven’ neemt je mee langs alle hotspots die je op zondag zeker niet mag missen. Wandel mee en overschouw de feestelijke drukte van op de Sint-Katharinakerktoren, ga kiekens kijken op het Begijnhof, maak een ritje met de huifkar naar de Laermolen, proef van kraakverse Hoogstraatse producten op De Markt en beloon jezelf met het lekkerste ijs in de wijde omgeving.

De wandeling is te koop bij VisitHoogstraten op zaterdag 22 en zondag 23 april. Voor een zacht prijsje krijg je verschillende bonnen waarmee je de Hoogstraatse troeven kan proeven.

Ijsjes op het Begijnhof

Met de huifkar naar de Laermolen

Het waterrad draait, het terras zit vol en live muziek brengt de sfeer er in. Voeg daar nog de - ondertussen beroemde - artisanale smoutebollen aan toe en de dag kan niet meer stuk. Een gezellige zondagnamiddag aan de Laermolen is al jarenlang een vaste waarde tijdens de opening van het toeristisch seizoen. Ook nu weer: geniet alvast van de wandeling er naar toe of neem de huifkar. Heel de namiddag pendelt de huifkar gratis vanuit het centrum naar de Laermolen.

Erfgoeddag 'Beestig Goe Geamuseerd'

Ook de jaarlijkse Erfgoeddag belooft beestig goe te worden. Voor de gelegenheid wordt het Begijnhof omgetoverd tot een gezellig kakelende kippenren. Niet zo maar ‘kiekens’, maar het historische Kempense ras ‘Campine’. Deze kippen hebben zich in de loop der jaren volledig  aangepast aan de omstandigheden van de Kempen. Het ras werd ooit verloren gewaand, maar vond – via omwegen langs de VS en Engeland – toch opnieuw haar weg naar de ‘stille Kempen’.

In Den Ouden Koolhof, de historische groentetuin van het Begijnhof, vertellen lokale kwekers je het hele verhaal. Het advies over het houden van kippen in je tuin krijg je er gratis bij.

Kempens Hoen