Vanaf 3 april 2022 verwelkomt Stedelijk Museum Hoogstraten Nel Aerts.

Nel Aerts is geboren in Wortel en ondertussen internationaal doorgebroken. Als kunstenares creëert Nel figuratieve werelden in een herkenbare stijl. Earth Girls is een nieuwe collectie die Nel Aerts ontwikkelde voor het museum zelf. Na M Leuven, Kunstverein Münster, Los Angeles en Athene keert ze terug naar haar Hoogstraatse roots.

Voor deze expo maakte Nel Aerts nieuw werk: een reeks lichtgevende sculpturen die samen een verzameling vormen van momenten van de voorbije 13 jaar. Earth Girls zijn antropomorfe vormen die op hun eigen benen proberen te staan. Ze werken als vensters op een praktijk. Een verzameling momenten uit een leven.

Nel Aerts Nel Aerts

Earth Girls

De titel is voor een deel ontleent aan de cultfilm Earth Girls Are Easy. De Earth Girls omschrijven voor een deel de 7 nieuwe sculpturen alsook de antropomorfe vormen waarin ze verschijnen.

Nel Aerts: "Die vormen dringen zichzelf al langer op in mijn werk. Wie of wat zijn die figuren, die vormen? In de film Earth Girls Are Easy gaat het over buitenaardse wezens die zich proberen in te passen in onze maatschappij. Ik ben dus geïnteresseerd in hoe bepaalde vormen en beelden ontstaan in werk en wat hun plaat is."

Momenten uit een leven

Eén van die momenten is De Grote Overtocht. Een werk uit 2011 dat Nel maakte aan Bootjesven in Wortel-Kolonie. Op een zelfgemaakt vlot voer ze naar het eiland in het midden van Bootjesven. Haar vader, Vic Aerts, fotografeerde die tocht.

Enkele andere momenten zijn de actie/film ‘Tribune Sculptuur’. Er is een klein schetsje van een flesje dat op het water dobbert en waar een figuur rondhangt. Ook het ‘Herr Einsam’ een figuur dat in haar vroege schilderijen zit, zit ertussen. Maar ook de slangenbezweerder waar ze in Museum M rond werkte en een zelfportret uit de reeks zelfportretten ontstaan tijdens de residentie in Zundert.

"Het is de bedoeling dat ik tijdens de duur van de tentoonstelling nog enkele momenten wil organiseren."

Meer info

Earth Girls: van zondag 3 april tot en met zondag 26 juni
Stedelijk Museum Hoogstraten, Begijnhof 9-11
Gratis toegang
https://www.hoogstraten.be/museum